21.02.2022
Palacinkovač má v našej domácnosti svoje miesto už veľmi dlho. Keď náš pôvodný vypovedal službu, zvolil som si nový dizajnový kúsok v štýle 50tych rokov od talianskej spoločnosti Ariete. Palacinky sa u nás pripravujú veľmi často (asi preto, že ich pripravujem ja a manželka má v ten deň prázdniny od varenia), avšak až počas korony sme definitívne objavili jeho čaro a zistili sme aký multifunkčný prístroj palacinkovač v skutočnosti je.
Palacinkovač vás bezpochyby zaujme retro dizajnom, vybrať si môžete z dvoch farieb – červenej a modrej. Pred prvým použitím plochu na pečenie zľahka umyte jemnou stranou hubky na umývanie riadu a utrite do sucha. Palacinkovač zapnete a teplotu si nastavíte pomocou kolieska, pričom sa Vám rozsvieti indikátor zapnutia a neskôr aj pripravenosti (teda, že už ho máte nahriaty na želanú teplotu). Vybrať si môžete z dvoch stupňov pečenia. Ja zvyčajne pečiem všetko na maxime. Pripravovaný pokrm tak ostáva šťavnatejší. Súčasťou balenia sú aj dve drevené špachtličky, ktoré Vám uľahčia otáčanie bez toho, aby došlo k poškodeniu plôch.
Kto vyskúša palacinky z palacinkovača, len ťažko sa ešte vráti k panvici. Chce to trošku cviku naučiť sa rovnomerne a dostatočne rýchlo rozotrieť cesto, ale po pár pokusoch to určite zvládne každý. V porovnaní s prípravou na panvici, sú jemnejšie, rovnomernejšie prepečené, nemusíte vôbec použiť olej alebo maslo na pečenie a samozrejme všetky deti ocenia veeeeľku palacinku. Cesto odporúčam pripraviť redšie a pred začatím pečenia ho nechať aspoň 30 minút odležať v chladničke. My sme si doma obľúbili klasické francúzske palacinky Crepes Suzzete (Zuzankine palacinky), ktoré sú po príprave na palacinkovači veľmi jemné.
Najprv si zmiešajte sypké suroviny, pridajte vajíčka a žĺtky a postupne za pomalého miešania pridajte mlieko zmiešané s vodou. Napokon vmiešajte maslo. Pred podávaním dozdobiť podľa chuti, u nás si všetky detské návštevy vždy získa lentilková posýpka.
My doma milujeme zahraničnú kuchyňu. Na každom výlete ochutnávame miestne pochúťky, pričom vyhľadávame domácimi obľúbené miesta a snažíme sa vyhýbať tzv. lapačom turistom. Čím autentickejšie, tým lepšie. Posledné dva roky nepriali ani turizmu a ani pochutnávaniu si v reštauráciách. A tak sa stalo, že jedno z jedál, ktoré sme objavili na potulkách svetom a zaradilo sa do nášho jedálnička sa stali Ugandské rolexky. Street food ako vyšitý, dokonalé raňajky, obed aj večera. Netrvalo dlho a prípravu som vyskúšal na palacinkovači. Pri príprave vajíčiek do Ugandských rolexiek alebo napr. aj ako ham&eggs nastavte vždy najvyššiu teplotu palacinkovača. A recept?
Vajíčka so zeleninou a štipkou soli zmiešajte v miske, rozohrejte si palacinkovač na maximum a potrite ho olejom alebo maslom ghee. Polovicu pripravenej zmesi vylejte na rozohriaty palacinkovač. Ak bude zmes už stuhnutá, otočte na druhú stranu a prikryte čapátí. Upečenú omeletu buď preložte na tanier plackou smerom dole a zrolujte alebo chutnejší a lepší výsledok dosiahnete ak pretočíte vajíčkovo-zeleninovú zmes ešte raz na panvici a zrolujte priamo na nej. Čapátí bude tiež trošku opečenejšie, chrumkavejšie.
Nabudúce Vám ukážem ako si pripraviť skvelé raňajky zo sveta na palacinkovači.
Súvisiace produkty