Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Recenzia: Ariete Party Time palacinkovač

Palacinkovač má v našej domácnosti svoje miesto už veľmi dlho. Keď náš pôvodný vypovedal službu, zvolil som si nový dizajnový kúsok v štýle 50tych rokov od talianskej spoločnosti Ariete. Palacinky sa u nás pripravujú veľmi často (asi preto, že ich pripravujem ja a manželka má v ten deň prázdniny od varenia), avšak až počas korony sme definitívne objavili jeho čaro a zistili sme aký multifunkčný prístroj palacinkovač v skutočnosti je.

Čo sa skrýva v balení

Palacinkovač vás bezpochyby zaujme retro dizajnom, vybrať si môžete z dvoch farieb – červenej a modrej. Pred prvým použitím plochu na pečenie zľahka umyte jemnou stranou hubky na umývanie riadu a utrite do sucha. Palacinkovač zapnete a teplotu si nastavíte pomocou kolieska, pričom sa Vám rozsvieti indikátor zapnutia a neskôr aj pripravenosti (teda, že už ho máte nahriaty na želanú teplotu). Vybrať si môžete z dvoch stupňov pečenia. Ja zvyčajne pečiem všetko na maxime. Pripravovaný pokrm tak ostáva šťavnatejší. Súčasťou balenia sú aj dve drevené špachtličky, ktoré Vám uľahčia otáčanie bez toho, aby došlo k poškodeniu plôch.

Jemné a lahodné palacinky

Kto vyskúša palacinky z palacinkovača, len ťažko sa ešte vráti k panvici. Chce to trošku cviku naučiť sa rovnomerne a dostatočne rýchlo rozotrieť cesto, ale po pár pokusoch to určite zvládne každý. V porovnaní s prípravou na panvici, sú jemnejšie, rovnomernejšie prepečené, nemusíte vôbec použiť olej alebo maslo na pečenie a samozrejme všetky deti ocenia veeeeľku palacinku. Cesto odporúčam pripraviť redšie a pred začatím pečenia ho nechať aspoň 30 minút odležať v chladničke. My sme si doma obľúbili klasické francúzske palacinky Crepes Suzzete (Zuzankine palacinky), ktoré sú po príprave na palacinkovači veľmi jemné.

Základný recept na palacinky:

  • 300g hladkej múky
  • 3 lyžičky práškového cukru
  • 6 vajec
  • 3 žĺtky
  • 600ml mlieka
  • 150ml vody
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • Štipka soli

Najprv si zmiešajte sypké suroviny, pridajte vajíčka a žĺtky a postupne za pomalého miešania pridajte mlieko zmiešané s vodou. Napokon vmiešajte maslo. Pred podávaním dozdobiť podľa chuti, u nás si všetky detské návštevy vždy získa lentilková posýpka.

Dokonalý pomocník nie len na palacinky

My doma milujeme zahraničnú kuchyňu. Na každom výlete ochutnávame miestne pochúťky, pričom vyhľadávame domácimi obľúbené miesta a snažíme sa vyhýbať tzv. lapačom turistom. Čím autentickejšie, tým lepšie. Posledné dva roky nepriali ani turizmu a ani pochutnávaniu si v reštauráciách. A tak sa stalo, že jedno z jedál, ktoré sme objavili na potulkách svetom a zaradilo sa do nášho jedálnička sa stali Ugandské rolexky. Street food ako vyšitý, dokonalé raňajky, obed aj večera. Netrvalo dlho a prípravu som vyskúšal na palacinkovači. Pri príprave vajíčiek do Ugandských rolexiek alebo napr. aj ako ham&eggs nastavte vždy najvyššiu teplotu palacinkovača. A recept?

Ingrediencie na 2 porcie Ugandskej rolexky pripravenej na palacinkovači Ariete:

  • 3ks vajíčka
  • Nadrobno nakrájanú zeleninu podľa chuti
  • Olej alebo maslo ghee
  • Placky čapátí (kúpite v indických obchodoch alebo si môžete pripraviť domáce)

Vajíčka so zeleninou a štipkou soli zmiešajte v miske, rozohrejte si palacinkovač na maximum a potrite ho olejom alebo maslom ghee. Polovicu pripravenej zmesi vylejte na rozohriaty palacinkovač. Ak bude zmes už stuhnutá, otočte na druhú stranu a prikryte čapátí. Upečenú omeletu buď preložte na tanier plackou smerom dole a zrolujte alebo chutnejší  a lepší výsledok dosiahnete ak pretočíte vajíčkovo-zeleninovú zmes ešte raz na panvici a zrolujte priamo na nej. Čapátí bude tiež trošku opečenejšie, chrumkavejšie.

Nabudúce Vám ukážem ako si pripraviť skvelé raňajky zo sveta na palacinkovači.

Pošlite článok známemu