Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Elektrická moka kanvička: Perfektný darček pre milovníkov kávy

Káva pre mnohých nie je len nápojom na povzbudenie, ale skutočným zážitkom. A čo môže byť lepšie, ako si tento zážitok dopriať v štýlovom kabáte? Praktická a zároveň veľmi elegantná varianta je práve elektrická moka kanvička. Prečítajte si viac o histórii, príprave a výhodách prípravy kávy v tradičnej talianskej moka kanvičke.

História: Od Talianska až k vám do kuchyne

Moka kávovar je symbolom talianskej kultúry. Prvý typ bol predstavený už v roku 1933 inžinierom Alfonzom Bialettim. Takmer okamžite obsadil väčšinu talianskych domácností a stal sa synonymom na prípravu autentického espressa doma aj bez veľkých pákových kávovarov. S nástupom moderných technológií sa začali objavovať aj elektrické varianty, ktoré zachovávajú pôvodný ikonický dizajn a zároveň pridávajú pohodlie digitálneho veku.

Ako moka kávovar vlastne funguje?

Princíp, ako moka kanvička funguje, je veľmi jednoduchý. V spodnej nádržke je voda, ktorá sa postupne zahrieva, a keď dosiahne dostatočne vysokú teplotu, začne tlakom stúpať cez zásobník s mletou kávou do hornej časti kanvičky. Vďaka tlaku 1 – 2 bary vznikne lahodné espresso, ktoré je kvalitatívne aj obsahom kofeínu porovnateľné s kávou "lungo" z kávovarov na espresso. Spôsobov, ako vyčistiť moka kávovar, je veľa. Skutoční zástanci kávovej kultúry odporúčajú čistiť ju len vodou bez použitia akýchkoľvek detergentov. Tie môžu káve z moka konvičky ubrať na chuti a celý zážitok pokaziť.

Akú kávu použiť do moka kanvičky?

Ideálna je vždy tá čerstvo namletá. A ako pomlieť kávu do moka kávovaru? Hrubosť mletia hrá aj v tomto prípade hlavnú úlohu. Najlepší výsledok dosiahnete so stredne až hrubo namletou kávou. Ak by ste kávu namleli príliš jemne, mohla by nepríjemne zhorknúť, veľmi hrubá by zas mohla chutiť kyslo. Ak sa rozhodujete medzi rôznymi druhmi, siahnite určite po tej tmavšej. Najspoľahlivejším tipom je vybrať zmes alebo jednodruhovú kávu určenú na prípravu espressa.

Ako uvariť kávu v moka kanvičke?

Návod je jednoduchý. Stačí čistá voda a obľúbená káva namletá na požadovanú hrubosť. Potom už len naplníte spodnú nádržku vodou a do sitka nasypete kávu. Dbajte na to, aby okraje zostali čisté, inak by mohla byť oslabená účinnosť tesnenia. Kávu nestláčajte. U elektrickej moka kanvičky potom stačí len zapnúť tlačidlo a počkať, kým je nápoj hotový.

Moka kanvička ako darček

Prečo je elektrická nerezová moka kanvička ideálnym darčekom? Je to nielen praktický nástroj na prípravu kávy, ale aj elegantný doplnok do každej kuchyne či kancelárie. Jej unikátny dizajn a jednoduché použitie z nej robia ideálny darček pre každého, kto miluje kvalitnú kávu. Model Ariete Moka Aroma v tradičnom elegantnom dizajne prinesie radosť z dobrej kávy každý deň, či už doma, v práci alebo na cestách karavanom. Skvelý je tiež originálny raňajkový set Ariete Breakfast Station, ktorý kombinuje moka kanvičku na 2 až 4 šálky s napájačom mlieka a rýchlovarnou kanvicou. Urobte radosť sebe alebo svojim blízkym a vychutnajte si espresso ako z talianskej kaviarne kdekoľvek na svete.

Pošlite článok známemu