Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Parné čistenie pre začiatočníkov: Čistiace prostriedky a parné čističe

V predchádzajúcom dieli seriálu „Parné čistenie pre začiatočníkov“ sme si vzali „na mušku“ odolnú špinu, škvrny, usadeniny a fľaky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú, že sa ich len tak nezbavíme. Dnes sa pozrieme na to, ako parným čističom pomôcť s odstraňovaním odolných škvŕn vďaka chemickým prostriedkom a kedy je vlastne použitie chémie na mieste.

Pár slov úvodom

Kto pri upratovaní raz vyskúša paru, len ťažko sa vracia k bežnému upratovaniu v spoločnosti vedra, hubky či handričky. Para je totiž tým najefektívnejším a najúčinnejším čistiacim prostriedkom a v kombinácii s vysokým tlakom a teplotou nemá konkurenta. Napriek tomu je potrebné parným čističom Ariete v niektorých prípadoch pomôcť čistiacimi prostriedkami. Kedy to dáva zmysel a kedy je to úplne zbytočné?

Na bežné upratovanie nie je chémia potrebná

Pokiaľ sa s parnými pomocníkmi Ariete venujete bežnému upratovaniu domácnosti, chemické detergenty tu prakticky strácajú zmysel. Ariete parné čističe totiž pracujú s kombináciou vody v plynnom skupenstve (parou), vysokou teplotou a tlakom, takže predstavujú efektívny a prirodzene ekologický čistiaci prostriedok.

Pokiaľ by sme chceli porovnať účinnosť parných čističov Ariete napríklad s obyčajným vysávačom, zistili by sme, že zatiaľ čo vysávač zlikviduje cca 56 % prachových častíc, parný čistič ich zabije viac ako 95 %. Všetky vírusy a baktérie sú navyše odstránené už pri prvom kontakte!

Skutočnosť, že parné čističe nepotrebujú na hygienické a efektívne upratovanie chémiu určite ocenia aj domácnosti, ktoré obývajú domáci miláčikovia alebo menšie malé deti. Chemické látky totiž pôsobia na deti rovnako ako na ktoréhokoľvek dospelého s tým rozdielom, že organizmus dieťaťa sa vyvíja a je tak náchylnejší na prípadné komplikácie (napr. alergie, vyrážky, dýchacie ťažkosti a pod.)

Kedy sa bez chémie nezaobídete?

Existujú však aj situácie, kedy to bez chémie tak úplne nepôjde. Typickým príkladom je pleseň v kúpeľni alebo na stenách, ktorá už pri čistení vyžaduje silnejší a agresívnejší kaliber. Podobná situácia je tiež pri zažratej špine alebo ťažko odstrániteľných škvrnách, s ktorými si bežný parný čistič nemusí poradiť.

V tejto chvíli môžete použiť akýkoľvek chemický detergent, s ktorým máte dobrú skúsenosť. Pokiaľ máte doma parný čistič so špeciálnou nádobkou na saponát, jednoducho do nej nalejte zvolený prostriedok a časť aplikujte na zle odstrániteľnú škvrnu alebo pleseň. V opačnom prípade použite čistiaci prostriedok iba na spomínanú škvrnu alebo horšie odstrániteľnú špinu. Parný čistič si s ňou poradí jedna radosť.

Čo vás čaká ďalej?

Teraz už viete, že existujú aj situácie, kedy treba parným čističom pomôcť. Pokiaľ sa vám dnešný článok páčil, nezabudnite si prečítať aj ďalšie články zo série "Parné čistenie pre začiatočníkov", v ktorých sa nabudúce pozrieme na to, ako vyťažiť z parných čističov maximum!

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu